Topp Banner Blogg Seafood Expo Boston 2023

Skånsom og effektiv avlusning med Optimar Optiflush.

mars 22, 2023

Lakselus er en utfordring for oppdrettsnæringen

Vi fortsetter å samarbeide tett med våre kunder for å kunne utvikle de beste metodene for avlusning. Hovedfokus er fiskevelferd og sikker drift, samt det å kunne hjelpe våre kunder til å oppnå høyere effektivitet og bedre kvalitet.

Det er som kjent flere utfordringer med lakselus for næringen. Det optimale er å få fjernet lusen uten bruk av kjemikalier eller medisiner. Det må også gjøres på en skånsom måte, for å unngå skader på fisken. Her har vi lang erfaring med bruk av termisk behandling. 

 

Samarbeid for å øke fiskevelferd

I tett samarbeid med vår kunde Rostein AS, har vi utviklet Optiflush som en frittstående enhet. Denne kan brukes til spyling med ferskvann, i tillegg til at den kan kobles opp mot andre former for avlusning. 

 


Bilde og sitat fra Rostein

Foto: Rostein AS

 

 

Den optimale løsningen er Optimar Optiflush

Optiflush er en veldokumentert løsning som er spesielt utviklet for å fjerne lakselus fra laks og ørret - uten bruk av kjemikalier eller medisiner. Det benyttes kun temperert vann og en kombinasjon av spyling under og over vannflaten for å fjerne lus. Dette gjøres på en svært skånsom måte, som ikke skader hverken slimhinner, skinn eller øyne på fisken. 

 

 

 

Les mer om Optiflush her: Optiflush Treatment Unit

 

 

 

Tydelige resultater fra Aquaplan-niva.

Akvaplan logo  

Aquaplan-niva har vurdert fiskevelferden ved bruk av Optiflush. Rapporten sier tydelig at sammenlignet med merder som kun ble behandlet med termisk avlusning, ble det observert at behandlingstemperaturen kunne senkes med cirka to grader ved bruk av Optiflush.

Disse resultatene viser en median reduksjon av lakselus på henholdsvis 97% for bevegelige stadier og skabb, 80% for kjønnsmodne hunnlus og 68% for stasjonære stadier.

Gjennom eksperimentene som ble utført i rapporten, viser det seg at Optiflush-teknologien kan bidra til økt velferd for laksen ved å oppnå effektiv avlusning, ved betydelig lavere temperaturer enn det som har vært vanlig praksis. Dette er i tråd med anbefalingene fra Mattilsynet, og uten at det går på bekostning av fiskens velferd.

 Knuti Reiten Ro Fortune i Tjongsfjorden i Nordland

Foto: Rostein AS


 

 

 

 

Rapport fra Aquaplan-niva

fish welfare and the effect on lice when using Optiflush are documented.

Les rapporten: Dokumentasjon av fiskevelferd under avlusning ved bruk av Optiflush

 

 

  

Ønsker du å vite mer om fordelene ved å bruke Optiflush? Eller hvordan du kan øke effektiviteten og kvaliteten i produksjonen din?

Per-Vidar Lange og Håvard Worren vil gjøre sitt beste for å bistå deg. 

Bilde av kontakter PV og Vidar

 

Du kan også sende inn en henvendelse via skjema under, så tar vi kontakt.